Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: ένα στα τρία παιδιά εκτός σταθμών λόγω αυξημένης ζήτησης

Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους θα αντιμετωπίσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας, που ανοίγουν τις πόρτες τους την 1η Σεπτεμβρίου. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων από οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, προμηνύουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για γονείς, νήπια και εργαζομένους. Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ένα στα τρία παιδιά αναμένεται να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Το νούμερο 1 πρόβλημα δεν είναι άλλο από το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, που έφεραν η οικονομική κρίση και η τρόικα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται, καθώς και τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Από την άλλη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αδυνατούν να κάνουν ακριβή προγραμματισμό, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εποχικών υπαλλήλων που τελικά θα απασχοληθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων.

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με την έλλειψη πόρων και χώρων θα δημιουργήσουν ένα οξυμμένο πρόβλημα. Την ερχόμενη εβδομάδα, που θα ανοίξουν οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, θα καταγράψουμε την πραγματικότητα» δηλώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) Θέμης Μπαλασόπουλος. Όπως εξηγεί, η εικόνα είναι ακόμη σχετικά θολή εξαιτίας των συνενώσεων που έφερε ο «Καλλικράτης» και της αβεβαιότητας για τον αριθμό των εργαζομένων που τελικά θα απαιτηθούν για τη λειτουργία των σταθμών. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι η θεαματική αύξηση των αιτήσεων, οι οποίες είναι κατά 30% με 40% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, αφού «ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα για ιδιωτικούς και όλοι έρχονται στους δημοτικούς σταθμούς». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μπαλασόπουλου, φέτος το ποσοστό των αιτήσεων που θα απορριφθούν θα ξεπεράσει το 35% δηλαδή δεν θα γίνει δεκτό το ένα στα τρία παιδιά. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν κατά μέσο όρο σε 20% με 22%, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΕ, που καταλήγει λέγοντας: «Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου».

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου